My Lawnmower Forum banner
1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I am stuck!

Turn key and I get the click from solenoid but sometimes starter doesn't spin. Turn key enough times, 6 to 12 attempts sometimes, and eventually the starter will kick in and crank the engine and engine starts immediately.

Battery is good. 12v on the multimeter. When starter kicks in the battery spins the starter and engine plenty fast. I can hold off on applying choke to test how well the battery does. I can crank the engine for many seconds and I can do this many times. Battery has no problem doing that.

I've cleaned contacts for both cables on both ends of each cable.

I've replaced solenoid on starter.

I put in a new starter plus solenoid assembly and the new one was worse. IT took 20-30 attemps to get the starter to crank the engine. Finally the starter cranked. This happened twice in a row when I was testing the new starter. I put the original starter back in.

I rerouted the negative battery cable to ground right at one of the bolts that holds the starter instead of on the frame. No improvement.

This starting issue is a real pain. Doesnt seem to change depending on the temperature.

Anyone have a suggestion where I go from here?
 

·
Administrator
Joined
·
6,228 Posts
Valve clearance need adjusted? If you take out the spark plug(s) will it crank each time? Sounds like you have went through and subbed out the electrical of possibles already.
 

·
Premium Member
Joined
·
9,015 Posts
Does this engine have the optional starting relay upgrade offered by John Deere. It was a common issue and my JD 180 required it, sounds like it is doing same thing as mine!
Here is a video I found on it.

One source of the relay I found is Amazon!
http://www.amazon.com/John-Deere-AM107421-Starter-Relay/dp/B00CAXO80I

******I just found your new user thread, see it is a Husqvarna. I think this kit is still good for you, but I will look into it further as it may still be issue.********
 

·
Registered
Joined
·
390 Posts
Sounds like you covered all the bases except for a possibly (probably) bad ignition switch? :dunno:

Sorry, welcome to the forum Pops.
 
1 - 4 of 4 Posts
Top