My Lawnmower Forum banner
1 - 10 of 10 Posts

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Husqvarna Model #: 961450024 02 with a Honda GCV 160 engine
Changed the following with new:
Spark plug
Coil
Fuel
Air filter
Carburetor

Will not start and run, any suggestions?
 

·
Registered
Joined
·
449 Posts
Husqvarna Model #: 961450024 02 with a Honda GCV 160 engine
Changed the following with new:
Spark plug
Coil
Fuel
Air filter
Carburetor

Will not start and run, any suggestions?
Welcome to MLF Sarge.
Have you confirmed you have spark ?
Have you confirmed you have fuel flow through the carb and it IS going into the cylinder? ( spark plug should be wet )
Have you tried squirting a little gas through the spark plug hole or the throat of the carb?
Does the motor pop or even try to start?
Were you cutting the grass and the mower just stopped and wouldn't restart or has the machine been sitting for awhile?

The more info you give, the more answers you will get.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Welcome to MLF Sarge.
Have you confirmed you have spark ?
Have you confirmed you have fuel flow through the carb and it IS going into the cylinder? ( spark plug should be wet )
Have you tried squirting a little gas through the spark plug hole or the throat of the carb?
Does the motor pop or even try to start?
Were you cutting the grass and the mower just stopped and wouldn't restart or has the machine been sitting for awhile?

The more info you give, the more answers you will get.
Hello,

Yes, it will run fine for 10-15 minutes (from cold) and then die. I will try to restart it (while hot) and it will run for 5-10 seconds and then die again. I suspect a fuel issue but with a new carb, etc. I am left wondering. I further suspect a chock problem.
 

·
Registered
Joined
·
249 Posts
Yes, it will run fine for 10-15 minutes (from cold) and then die. I will try to restart it (while hot) and it will run for 5-10 seconds and then die again.
Could need a valve adjustment, too.
 

·
Registered
Joined
·
249 Posts
Will not start and run, any suggestions?
It started and ran but the idle kept going up and down.
Well, you went from totally broken to just some surging; that's major progress! If you apply some choke, does the surging diminish? If so, the engine is running lean and needs the pilot jet opened up if the problem is at idle.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Surging is continuous, I tried manually adjusting the speed by moving the throttle linkage and it eventually died after only a few seconds trying to get it to idle smoothly. After that it would not restart.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter · #10 ·
I took the brand new carburetor off and removed the bowl. I found some corrosion inside of it. I can not say for a fact that was the cause of the issue, but I cleaned it out, reassembled the carb, reinstalled it and it has been working fine ever since. Thank you to all those that provided some technical ideas.
 
1 - 10 of 10 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top